X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Soep en no waste

Zelf soep maken is heel makkelijk en is wat mij betreft het meest perfecte no waste gerecht. Ik maak soep van allerlei restjes. Het kan het kookwater zijn van de groente van de avondmaaltijd. De restjes gekookte groente. Maar ook groente die in de groentelade zijn blijven liggen. Alles gaat bij mij in de soep, letterlijk ;). Online zoek ik soms recepten, er is zelfs een soep startpagina, maar ik improviseer ook vaak. Dit gaat niet altijd zoals bedacht, maar is eigenlijk toch altijd lekker.

 

Oma’s echte groentesoep

Bij het woord groentesoep denk ik in eerste instantie aan de groentesoep van mijn moeder en oma. Een heldere soep op basis van een vleesbouillon. De bouillon werd getrokken van een mergpijpje. Wanneer de bouillon klaar was werden soepgroenten toegevoegd en zelf gedraaide balletjes en natuurlijk ook nog vermicelli. De soep was de dag erna altijd nog veel lekkerder dan de eerste dag.

Zulke soep maak ik eigenlijk nooit zelf. Mijn groentesoep is altijd gebaseerd op heel veel groente, waar ik wat bouillon aan toe voeg. Deze bouillon is vaak biologisch bouillonpoeder (zonder gist) met kokend water. Ik neem niet vaak de tijd om zelf bouillon te trekken, al is dat natuurlijk nog lekkerder. De bouillon met groenten gaan dan in de blender of worden met de staafmixer gepureerd. Ik heb dan een heerlijke dikke groentesoep. Heel erg lekker, maar heeft helemaal niks weg van de groentesoep van mijn moeder en oma.

 

Soep en de voedingsindustrie

Soep is een behoorlijk populair product. Kijk eens in de supermarkt hoe veel soepproducten daar te vinden zijn. Soep in blik, soep in pot, soep in zak, cup a soup, bouillon, bouillonblokjes, drinkbouillon… het zijn er echt heel veel.

Helaas zijn er van die producten maar heel weinig op mijn oma’s manier gemaakt met echte bouillon en natuurlijke producten. Veel van de kant en klare soep is op smaak gebracht met kunstmatige stoffen en smaakversterkers. Deze soepen hebben wel smaak, maar helaas maar weinig voedingswaarde.

 

Bonensoep zonder bonen

Ja je leest het goed. Vorige week had ik bonen, mais en aubergine over. Hier wilde ik een soort Mexicaanse groente-bonensoep van maken. De blokjes aubergine met een uitje en lepel picadillo (kruidenpotje van Jonnie Boer) even gebakken. Een liter groentebouillon erbij en even laten koken. Daarna alles gepureerd, mais en slierten wortel en courgette toegevoegd. Na 10 minuten hier heerlijk van gegeten, maar waar had ik die bonen nu ook al weer bedacht…

 

Wat is jouw soepverhaal? Reageer hieronder.

 

Ontvang gratis gezonde recepten en leuke acties in je mailbox!