X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

5 tips om door-de-week koken leuker te maken

Getverderrie! Koken door de week. Zelf groenten snijden? Lange kooktijden? Na een lange dag voelt koken soms als de zoveelste verplichting. Maar er zijn hele makkelijke trucs om koken leuker te maken. Hieronder 5 tips die mij helpen.

1. Maak het gezellig in de keuken

Door voor het koken muziek op te zetten, krijg ik het gevoel alsof er een feestje begint. Ik schenk een glaasje wijn of sap in en vul een bakje met nootjes. Het doet me denken aan vroeger. Mijn moeder kookte, de buurvrouwen zaten er bij met hun glaasjes sherry. Het was gezellig in de keuken. Borrelen tijdens het koken: voor mij werkt het.

1. Maak het gezellig in de keuken
2. Doe de hele ‘mise en place’ (het snijwerk) vooraf

2. Doe de hele ‘mise en place’ (het snijwerk) vooraf

Ook al kost het tijd, toch voel ik me gezonder én trotser als ik mijn groenten vers eet en zelf snijd. Voordat ik het gas aan zet, snijd ik alles alvast. Dan heb ik geen stress tijdens het koken zelf. En zo’n ‘mise en place’ ziet er lekker profi uit: al die hoopjes gesneden groente op mijn aanrecht. Net een kookprogramma in mijn eigen huis.

3. Gebruik koken als een mindful moment

Omdat koken iets heel anders is dan wat ik voor mijn werk doe, vormt het voor mij de perfecte overgang naar de avond. Dit komt vooral omdat het iets is dat ik met mijn handen doe en waarbij ik net een béétje moet nadenken. Ik laat al mijn gedachten de vrije loop en verwerk zo tijdens het koken mijn dag. Tegen de tijd dat ik aan tafel schuif ben ik in het hier en nu terecht gekomen. Fijn, want daarmee zijn de gesprekken aan tafel een stuk gezelliger ;-)

3. Gebruik koken als een mindful moment

4. Maak de borden mooi op

 

Ik voel mezelf altijd een zeer culinair figuur als ik de borden mooi opmaak. Rijst of stamppot duw ik bijvoorbeeld in een kommetje en draai deze om op het bord. Een torentje! Ik drapeer, schik en stapel en maak af met een grove draai peper of slinger olijfolie. Wauw! Heb ik dit gemaakt? Het lijkt wel op een bord uit een restaurant!

 

 

5. Dek de tafel nét wat gezelliger

 

Sinds ik een paar simpele tafelkleedjes en servetjes vlakbij de tafel heb liggen en standaard wat waxinelichtjeshouders op tafel heb staan, kost het me geen moeite meer om de tafel wat gezelliger te maken voor het eten. Wel zo leuk om dat fraaie bord aan op te eten.

 

 

Natuurlijk lukt me dit allemaal lang niet elke dag, maar ik probeer één of twee keer per week op deze manier te koken en te eten. Dat halve uur in de keuken is dan voor mij en ik bepaal de sfeer: een oefening in mindfullness, een creatief culinair moment of gewoonweg… een klein feestje. Met een dikke schouderklop als finale. Enjoy! Heb jij nog meer tips om koken-door-de-week leuker te maken? Deel ze hieronder! Ik ben benieuwd!  

 

Willem&Drees helpt je weer met plezier te koken. Bekijk hier onze recepten van deze week. Via onze nieuwsbrieven ontvang je trouwens altijd automatisch al onze recepten en kooktips. 

Ontvang gratis gezonde recepten en leuke acties in je mailbox!