X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Erik Anneveld (34) is Willem&Drees ondernemer in de regio Almere / 't Gooi, getrouwd en vader van Casper (3) en Nora (2). 

 

"We gingen barbecueën. Mijn broer deed de inkopen en dus bereikten mij vanaf de slager de nodige foto’s: deze, deze, die en ach wat, die ook nog. De tas waarmee hij naar buiten liep, sprak boekdelen. De salades die mijn moeder meenam waren lekker, maar de hoofdmoot lag daar lekker te sissen boven de kolen. Mijn andere broertje nam die dag voor het eerst zijn nieuwe vriendin mee. Toen ze binnenkwam kreeg ze meteen een bord in handen gedrukt, dat ze net zo snel weer teruggaf. ‘Ik ben vegetariër.’ Ik schaam me soms nog wel een beetje voor de blik waarmee ik haar aankeek (en het gebrek aan eten die avond, want de salades waren niet erg toereikend en verder was er alleen maar vlees, vlees, vlees. Biologisch, dat wel, want met de bio-industrie heb ik nooit veel op gehad, maar toch.)."

Mijn motto was destijds simpel: een dag geen vlees is een dag niet geleefd. Niets had ik op vegetariërs en veganisten, zelfs flexitariërs begreep ik niet. Vlees hoorde erbij, liefst zowel tijdens de lunch als tijdens het diner. Groenten beschouwde ik als bijzaak, om een maaltijd niet al te eentonig te laten zijn. Maar het draaide allemaal om het vlees. De zomer was helemaal leuk: elke dag barbecueën met de mooiste stukken bavette, short ribs of een mooie Côte de Boeuf. Wie mij had verteld dat ik op een dag dit blog zou schrijven, zou ik heel hard hebben uitgelachen.

Coming out.

Coming out.

En toch is er nu deze coming out. Van overtuigd carnivoor ben ik veranderd in – net zo overtuigd – flexitariër. Van elke dag vlees naar gemiddeld zo’n drie, vier keer per week. Er ging geen moment van het licht zien aan vooraf, geen enge filmpjes of een voedselschandaal, het begon er gewoon mee dat ik op een dag een groot stuk vlees op de barbecue legde en het me zomaar ineens ging tegenstaan. Waarom altijd elke maaltijd opbouwen rondom zo’n stuk vlees? Er zijn zoveel mooie groenten, die altijd tot bijzaak werden gedegradeerd. En ook: elke dag vlees, is dat nou wel zo gezond? Toen ik me erin ging verdiepen, vond ik nog veel meer redenen om het wat rustiger aan te doen met vlees: de helft van de uitstoot van broeikasgassen door voedselproductie, is te wijten aan vlees en zuivel. Minder vlees eten is dus goed voor het milieu, en ook voor je eigen gezondheid. Ik eet mijn vlees graag rood. Hartstikke lekker, maar niet het meest gezond. Helemaal vegetariër worden, dat ging me te ver. Maar het mocht wel wat minder.

Flexitariër.

Er bleek een term te bestaan: flexitariër. De ene dag wel vlees, de andere niet. Zo ging ik het doen. Met grote onregelmatigheid, soms vier dagen wel, dan twee of drie dagen niet. Soms een week niet of een week wel. Het gaat niet om de aantallen, maar om het idee erachter. Creatief en culinair bezig zijn met groenten geeft ook een heel nieuwe uitdaging aan het koken. Ik vind het leuk om familie en vrienden te verrassen met heerlijke gerechten, en nog leuker om te laten zien dat je vlees helemaal niet hoeft te missen of zelfs maar hoeft te vervangen voor een vegaburger. Juist niet, want met groenten kun je zoveel kanten op. Sowieso omdat je de seizoenen erin proeft en elk jaargetijde z’n eigen groenten kent, maar ook omdat groenten iets heel anders vragen van een bereiding. Voor mij ook een leuke manier om een nieuwe boost te geven aan wat ik in de keuken doe, want het perfect garen van groenten is een heel andere tak van sport dan een bavette op de barbecue.

Flexitariër.

Op 5 maart begint de Nationale Week Zonder Vlees: een leuke uitdaging voor iedereen die eens wat minder vlees of geen vlees wil eten en een mooie manier om ons bewust te worden van gevolgen van vleesconsumptie. Vol overtuiging doe ik mee, samen met mijn nog altijd schoonzus. Nooit gedacht, die zomeravond met die barbecue. 

Aanmelden Week Zonder Vlees

 

 

 

 

 

Ontvang gratis gezonde recepten en leuke acties in je mailbox!