X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Hete bliksem met rookworst

Hete bliksem staat ook wel bekend als hemel en aarde, of appelstamppot. De naam ‘hete bliksem’ heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de appels veel vocht vasthouden en daarom lang heet blijven. Daarnaast blijven gestoofde appels makkelijk aan je gehemelte plakken, dus pas op dat je je mond niet verbrandt!

Bereiding (30 min)

  • Breng water aan de kook voor de aardappels en wortelpeterselie. Schil de aardappels en wortelpeterselie en snijd in stukken. Kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af (vang wat kookvocht op).
  • Was of schil intussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd een paar appelschijven om het gerecht mee te garneren. Snijd de rest in kleine stukken en kook de appelstukken 10 minuten met de aardappels mee.
  • Pel de ui en snijd in halve ringen. Verwarm olie in een bakpan en bak hierin de ui op een middelhoog vuur voor 2 minuten. Temper dan het vuur en laat rustig doorbakken. Bak de appelschijven in een andere bakpan in wat olie (of roomboter) lichtbruin en zacht. Breng op smaak met kaneelpoeder.
  • Verwarm intussen de rookworst in een pan met heet water (niet kokend).
  • Stamp de aardappels, wortelpeterselie en appel fijn met een pureestamper. Voeg de mosterd en eventueel een scheutje kookvocht toe. De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Proef en breng op smaak met kaneelpoeder en peper. Serveer de hete bliksem met de ui en rookworst. Garneer met de gebakken appelschijven.

Voeg je aan het recept ook nog ham toe? Dan heet het gerecht ‘donder en hete bliksem’.