X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Rode kool met puree en gehaktballen

Vandaag een echt Hollands gerecht met rode kool. Rode kool is er in twee soorten: zomer- en winter rode kool. De zomerkool is lichter van kleur en zachter van structuur en smaak. Hierdoor is deze zeer geschikt om te verwerken in salades. De winterkool is dieppaars van kleur en stugger van structuur. Daarom wordt deze kool ook vaak gebruikt om de stoven.

Bereiding (45 min)

  • Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool, snijd doormidden en snijd in dunne reepjes. Was de appel en rasp grof. Kook de rode kool afgedekt in 20-25 minuten gaar. Kook de laatste 5 minuten de appelrasp mee en breng op smaak met kaneelpoeder. Giet daarna het water af en zet opzij.
  • Breng water aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 20-25 minuten gaar. Giet het water af en laat de aardappels op de kleinste pit in 2 minuten nog even droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappels, des te luchtiger de puree.
  • Pel de knoflook. Doe het gehakt in een kom en pers de knoflook erboven uit. Splits het ei en kneed de dooier samen met het paneermeel, de nootmuskaat, zout en peper door het gehakt. Draai er 2 of 3 gehaktballen per persoon van.
  • Verwarm olie in een braadpan en bak de ballen rondom bruin. Zet het vuur zacht en laat de ballen met een scheutje water in 15 minuten garen met de deksel op de pan.
  • Stamp de aardappels fijn met een pureestamper (of pureeknijper). Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door tot de boter helemaal gesmolten is. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
  • Serveer de gehaktballen met de rode kool en de puree.

Het is ook erg lekker om cranberries, kruidnagel en laurierblad met de rode kool mee te stoven.