X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Schorseneren met pompoenpuree en bavette

Schorseneren worden niet veel meer gegeten, omdat het schoonmaken bewerkelijk is. De smaak is heerlijk en doet denken aan asperges of artisjokken. Bij het schillen van schorseneren komt er een wit, plakkerig sap vrij dat vlekken aan je handen kan geven. Om deze reden noemden ze schorseneren vroeger ook wel ‘keukenmeidenverdriet’. Door de schorseneren eerst te koken en daarná pas te schillen valt het schoonmaken reuze mee.

Bereiding (35 min)

  • Haal het vlees uit de verpakking en laat rustig op kamertemperatuur komen.
  • Breng een pan met water en het groentebouillontablet aan de kook. Was de pompoen (schillen hoeft niet), halveer en verwijder de pitten en draden. Snijd vervolgens in gelijke stukken en kook in circa 20 minuten gaar. Giet de bouillon af, vang wat op en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg eventueel een scheutje bouillon toe. Breng op smaak met (appel)azijn, zout en peper.
  • Zet intussen een kom met citroenwater (of azijnwater) klaar. Was de schorseneren grondig onder de kraan en schil met een dunschiller tot je mooie witte stengels overhoudt. Snijd in stukken van 5 cm en leg direct in het citroenwater om verkleuren te voorkomen. Giet daarna het citroenwater weg.
  • Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de schorseneren 10 minuten op een middelhoog vuur. Giet dan het water af en schenk de slagroom erbij. Kook nog eens 5-10 minuten op een laag vuur in de slagroom. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Pel intussen de ui en snijd in ringen of partjes. Kruid de bavette met peper en zout. Verwarm boter in een kleine bakpan en bak de bavette samen met de ui in 1 minuut rondom bruin op een hoog vuur. Temper het vuur en braad nog circa 5 minuten (afhankelijk van de dikte). Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat ongeveer 5 minuten rusten voor serveren.
  • Snijd de bavette in plakken (of houd heel). Serveer de pompoenpuree met de schorseneren in roomsaus en bavette.

Houd je niet zo van rood vlees? Bak de bavette dan iets langer.