X

Waarom Willem&Drees

X

Nieuwsbrief

wat is deze week jouw favoriete recept?
X

Inloggen

wachtwoord vergeten?


Maak gratis een account aan

Eet de wereld lekker beter!
X

Account aanmaken

antioxidanten uit tomaten bevorderen je geheugen
X

Wachtwoord vergeten?

Geen probleem. We sturen je graag een link om hem opnieuw in te stellen.


Maak gratis een account aan

Zuurkool met rookworst en aardappels

Volgens de rijke historie van zuurkool zijn het de Tartaren (een Mongools ruitervolk) geweest, die zuurkool ontdekt hebben. Ze vonden het lastig om hele witte kolen te vervoeren, daarom sneden ze het fijn. Na een lange trektocht ontdekten ze dat de reepjes kool zuur waren geworden. Er ontstond een natuurlijke fermentatie doordat de bezwete paardenruggen in contact kwamen met de zadeltassen. Tegenwoordig worden de reepjes witte kool bestrooid met zout. Hierdoor wordt het zetmeel omgezet in melkzuur. Het resultaat: zuurkool.

Bereiding (25 min)

  • Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook voor de aardappels. Was of schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en kook in 15-20 minuten gaar. Giet af en stoom nog 2 minuten op een laag vuur droog.
  • Breng een pan met water aan de kook voor de rookworst. Temper het vuur en verwarm de rookworst 15 minuten in water dat net van de kook af is.
  • Schrap of schil de wortel en snijd klein. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de kastanjechampignons schoon en snijd in plakjes. Laat de zuurkool uitlekken in een zeef.
  • Verhit olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de wortel en champignons toe. Bak 10 minuten op een laag vuur. Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg toe aan het groentemengsel. Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de roomboter en de zuurkool toe aan het groentemengsel en laat 15 minuten op een laag vuur stoven. Snijd de worst in plakjes.
  • Serveer de aardappels met de gestoofde zuurkool en verdeel de plakjes worst erover.

Houd je van wat meer pit? Meng dan wat sambal door de zuurkool.